540020 - Rodnei 26/B
Tg Mureș, Mureș, RO
Suport telefonic
L / V - 09:00 - 16:00

Efectele acetaldehidei asupra sănătății și beneficiile Acetium®.

Ce este acetaldehida?
Acetaldehida este una dintre numeroasele aldehide. Este o aldehidă de acid acetic, cu formula chimică C2H4O și formula structurală CH3CHO. După cum reiese din denumirile sale mai vechi (etanal, etil aldehidă), acetaldehida este unul dintre metaboliții cheie ai etanolului (alcool etilic).

Acetaldehida are un miros pătrunzător. Ea există fie sub formă de gaz, fie sub formă de lichid incolor. Punctul său de topire este de -123°C, iar punctul de fierbere de 20,2°C, iar densitatea 0,78 g/cm3 (apă = 1,0 g/cm3). Această substanță este foarte inflamabilă, iar amestecul său vapori-aer este exploziv.

Acetaldehida se amestecă ușor cu apa, iar densitatea relativă a vaporilor este de 1,5, adică este mai grea decât aerul, ceea ce face ca aceasta să se răspândească ușor de exemplu, de-a lungul diferitelor suprafețe (podea, sol) și potențial inflamabil și la distanță. Acetaldehida este extrem de dăunătoare pentru sănătatea umană și este clasificată ca fiind cancerigenă din grupa I (o substanță care provoacă cancer).

Cum se formează acetaldehida și unde există?
Acetaldehida este o substanță foarte răspândită în natură și, în mod obișnuit, este o substanță utilizată datorită mirosului său asemănător cu cel de măr. În corpul uman, acetaldehida este derivată din trei surse principale:
1) sinteza in vivo de către ficat, unde este rapid metabolizată în acid acetic și apă;
2) în salivă, acetaldehida este produsă de către flora microbiană a oro-faringe;
3) acetaldehida este prezentă în numeroase produse alimentare și în băuturile alcoolice.

Acetaldehida este fabricată pentru industrie pe scară largă. Ea este deosebit de abundentă în produsele alimentare obținute prin fermentație, de ex, băuturi alcoolice, acetat, produse lactate, bere de casă și -cirea, sosuri pe bază de soia. Datorită aromei sale plăcute, acetaldehida este, de asemenea, utilizată pentru a îmbunătăți gustul, de exemplu, al iaurturilor, bomboane, dulciuri, produse de panificație, băuturi răcoritoare, sucuri și băuturi alcoolice.

O altă sursă importantă de acetaldehidă este fumul de tutun, deși este mult prea des neglijat în acest context.

Care sunt efectele acetaldehidei în corpul uman?
Unele specii din flora microbiană normală (drojdii, bacterii) din tractul gastrointestinal constituie cea mai importantă sursă de producția de acetaldehidă în organismul uman. Odată cu saliva, microbii din flora bucală normală sunt transportate în mod continuu în stomac. În stomacul sănătos, însă, acidul clorhidric este capabil să distrugă toți acești microbi. La subiecții cu atrofie a mucoasei (gastrită atrofică), acești microbi sunt capabili de a se înmulți în mucoasa gastrică. Același lucru se întâmplă și în rândul utilizatorii cronici de medicamente care suprimă aciditatea, adică de pompe de protoni inhibitori de protoni (IPP), pentru a trata simptomele dispeptice.

Acești microbi derivați din salivă formează acetaldehida din alcool prin oxidare în stomac sau, în anumite circumstanțe, și prin oxidare în stomac, prin fermentare direct din zaharuri. Această colonizare a microbilor și creșterea consecventă a concentrației de acetaldehidă în un stomac lipsit de acid în urma consumului de alcool sau zahăr a fost ferm documentată în studii clinice. Spre deosebire de ficat, acești microbi din stomac (sau intestine) nu pot efectiv metaboliza acetaldehida în acid acetic, ceea ce duce la acumularea unor cantități mari de acetaldehidă în salivă, în stomacul lipsit de acid stomac și, de asemenea, în tractul gastrointestinal inferior.

Acetaldehida și alcoolul
Există unele dovezi care implică faptul că acetaldehida în creiereste posibil să fie implicată în reglarea consumului de alcool. De asemenea, este bine cunoscut și stabilit că factorii genetici afectează metabolismul alcoolului și senzațiile ulterioare legate de consumul de alcool. În special, populațiile din Asia de Est sunt frecvent purtătoare ale unei anumite mutație în enzima-cheie implicată în metabolismul aldehidelor, și anume, aldehida dehidrogenază-2 (ALDH2), ceea ce duce la un eșec al convertirii acetaldehidei în acid acetic. La acești subiecți, nivelurile ridicate de acetaldehidă se acumulează în tractul gastro-intestinal, iar aceștia au, de asemenea, senzații neplăcute în timpul consumului de alcool. La subiecții cu o altă mutație (mai rară) în alcool dehidrogenază (ADH) enzima, alcoolul este metabolizat mai rapid în acetaldehidă, rezultând niveluri ridicate de acetaldehidă în salivă după ce alcoolul consumul de alcool. Ambele mutații îi expun pe acești oameni la multe dintre efecte potențial dăunătoare ale acetaldehidei în organism.

Acetaldehida și fumatul
O sursă importantă de acetaldehidă este fumul de tutun. În fapt, acetaldehida este cea mai abundentă substanță cancerigenă substanță din fumul de tutun, concentrația sa depășind, de ex. cea a formaldehidei de 15 ori mai mare.

Deoarece acetaldehida este o substanță foarte substanță foarte solubilă în apă, concentrația sa în salivă crește rapid în timpul fumatului. Astfel, nivelurile mutagene ale acetaldehidei (100 μM; 4,4 mg/l) este depășit de peste două ori prin fumat, iar în cazul consumului concomitent de alcool, acest nivel este depășit cu peste de 3 ori. Totuși, chiar și cu aceste concentrații ridicate în salivă, acetaldehida nu este absorbită direct în circulație, astfel că împiedicând orice efect direct asupra sistemului nervos central.

Fie că același mecanism ca cel constatat la animalele de laborator este responsabil pentru dependența de nicotină potențată de acetaldehidă la fumătorii umani rămâne de stabilit. În această privință, rezultate interesante au fost raportate în două studii recente efectuate studii clinice (RCT), în cadrul cărora eliminarea dependenței de substanțe derivate din fumul de țigară acetaldehida în salivă prin intermediul pastiliei Acetium® s-a dovedit a fi o mijloc eficient de a renunța la fumat. În comparație cu placebo, în cazul probabilitatea de a renunța la fumat a avut OR=1,51 (95%CI 1,12-2,02) în rândul cei care au finalizat studiul conform protocolului (brațul PP). Cei care au renunțat la fumat au raportat că a) senzațiile de fumat au fost schimbate și b) nivelul de plăcere obținut din fumat a scăzut remarcabil.

De ce este acetaldehida atât de periculoasă pentru om pentru sănătate?
Cel mai grav risc pentru sănătatea umană este asociat cu potențială transformare malignă indusă de acetaldehidă a celulelor umane, adică acetaldehida este o substanță cancerigenă.
Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a declarat în octombrie 2009, că acetaldehida prezentă în băuturile alcoolice sau derivate din acestea in vivo este clasificată ca fiind cancerigenă din grupa I, în aceeași clasă cu agenți cancerigeni bine-cunoscuți precum tutunul, benzenul, azbestul și papilomavirusul uman oncogen.

Dovezile privind acetaldehida și riscul crescut de cancer sunt se bazează pe o documentație științifică convingătoare, derivată atât din studii experimentale pe animale și studii clinice/epidemiologice de mare amploare studii clinice și epidemiologice. Tumorile maligne asociate cu acetaldehida se dezvoltă în acele situsuri anatomice în care expunerea la acetaldehidă este cea mai intensă, adică în tractul gastrointestinal superior (mucoasa orală, esofag, stomac) și în tractul respirator superior (acetaldehidă este volatilă). În plus față de alcool, riscul de expunere la nivelul tractului gastrointestinal superior cancerul tractului gastrointestinal este crescut de fumat, de o igienă orală deficitară, precum și de factorii genetici care afectează metabolismul alcoolului și al aldehidelor (mutații la nivelul enzimelor ALDH2 și ADH).

Cum putem controla riscurile pentru sănătate ale acetaldehidei?
Având în vedere că acetaldehida este un agent cancerigen pentru om, ar trebui evita expunerea la aceasta prin toate mijloacele disponibile. În ceea ce privește prevenirea oricărei boli, cea mai optimă este prevenția primară, și anume, evitarea completă sau reducerea accentuată a expunerii la agentului cauzal. La nivelul unui individ, un pas semnificativ pentru a această direcție ar fi făcut prin renunțarea la consumul de alcool și abținerea de la fumat. Totuși, deoarece acetaldehida este omniprezentă și prezentă în numeroase produse alimentare, expunerea la aceasta este imposibil de evitat complet chiar și cu aceste măsuri. Din această cauză, singura opțiune fezabilă este reducerea expunerii la acetaldehidă la minimă absolută. Din fericire, o metodă foarte simplă și ieftină mijloc pentru acest lucru este disponibil în prezent, care, în plus, se bazează pe exploatarea caracteristicilor unui aminoacid natural (L-cisteina), utilizând o formulă complet unică.

S-a demonstrat cu ceva timp în urmă că L-cisteina reacționează covalent cu acetaldehida pentru a forma un compus inofensiv, acidul 2-metilthiatsolidne-4-carboxil (MTCA). Folosind această reacție, este posibil să se reducă concentrația de acetaldehidă în stomac (și în salivă). L-cisteina este o substanță naturală (semiesențială) aminoacid, cu o doză zilnică de 1-2 g dintr-un dietă medie. Este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit ca aditiv alimentar (E920), aprobată atât de EFSA (Europa), cât și de FDA (SUA) ca GRS (in generat considerat ca fiind sigur).

Biohit Oyj a obținut brevete extinse pentru a acoperi diferite aplicații ale L-cisteinei pentru eliminarea acetaldehidei în stomac și în salivă. Produsul de primă linie este Acetium® capsule, care conține, ca substanță activă, 100 mg de L-cisteină.

Spre deosebire de L-cisteina derivată din dieta zilnică, L-cisteina din capsulele Acetium® este eliberată cu viteză controlată în conținutul stomacal. Ca aminoacid liber, L-cisteina este capabilă să să lege acetaldehida local în stomac. Diferența crucială este aceea că L-cisteina derivată din alimentație nu se leagă de acetaldehidă în stomac, din simplul motiv că aminoacizii derivați din proteinele alimentare sunt eliberați de către enzimele pancreatice numai în intestinul subțire (duodenul) și sunt absorbiți rapid în circulația sistemică, fără efecte locale în stomac.

Al doilea produs este Acetium Lozenge® care conține 3mg de L-cisteină care elimină eficient acetaldehida dizolvată în saliva în timpul fumatului (consultați graficele de mai jos).

Acetaldehida este deosebit de nocivă dacă suferiți de stomac anemic sau de o infecție cronică cu Helicobacter pylori, dacă luați medicamente antiacide sau dacă sunteți fumător. Acetaldehida a fost clasificată de OMS ca substanță cancerigenă. Principalele sale surse de expunere sunt consumul excesiv de alcool și fumatul.

Acetaldehida se găsește în mod natural în multe alimente și băuturi. Este deosebit de frecventă în alimentele care sunt produse printr-un proces de fermentare, cum ar fi băuturile alcoolice, oțetul, produsele lactate, berea de casă și hidromelul. Acetaldehida este, de asemenea, utilizată ca aromă alimentară în produse de patiserie, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare, dulciuri, deserturi și produse lactate.

Capsulele de acetilat vă protejează stomacul de acetaldehidă. Acetium conține L-cisteină, care este un aminoacid natural. L-cisteina leagă acetaldehida și împiedică absorbția acesteia în organism.
Informații utile

Descarcă informații despre Acetium® capsule