540020 - Rodnei 26/B
Tg Mureș, Mureș, RO
Suport telefonic
L / V - 09:00 - 16:00

Grupuri cu risc expuse la acetaldehidă și beneficiile Acetium®.

Grupuri cu risc ridicat

Acetaldehida este cel mai frecvent carcinogen din lume și este periculoasă pentru toată lumea. Cei care, dintr-un motiv sau altul, au un stomac anacid, constituie un grup special de risc ridicat. Fumătorii și persoanele cu infecție cu Helicobacter pylori prezintă, de asemenea, un risc ridicat.

  • Stomac anaccidic
  • Stomac hiperacid
  • Cancerul gastric și acetaldehida
  • Infecția cu Helicobacter pylori
  • Consumul de alcool
Stomac anafilactic

La un risc deosebit de ridicat se află acele persoane cu stomac anacid. Anaciditatea stomacului poate fi cauzată de atrofia mucoasei gastrice (gastrită atrofică) sau de utilizarea de medicamente antiacide.

Un stomac este considerat anacidic dacă pH-ul acidului gastric crește permanent peste 4,5. Multe persoane care suferă de stomac anacidic pot avea o valoare a pH-ului de până la 6,5-7,5, sau complet neutru.

Anaciditatea stomacului rezultă fie din distrugerea celulelor secretoare de acid gastric din cauza atrofiei mucoasei gastrice (gastrită atrofică), fie din utilizarea regulată a medicamentelor antiacide care împiedică funcționarea normală a celulelor secretoare de acid.

Riscuri asociate cu un stomac anacid
Există mai multe riscuri cunoscute asociate cu un stomac anacid. Atunci când pH-ul acidului gastric este prea ridicat, bacteriile și drojdiile sunt capabile să se dezvolte și să se reproducă în stomac. Acești microbi sporesc vulnerabilitatea la infecții și accelerează transformarea alcoolului din alimente și băuturi în acetaldehidă, care este clasificată de OMS ca substanță cancerigenă.

O aciditate insuficientă a stomacului poate provoca, de asemenea, malabsorbție și deficiențe de calciu, fier și vitamina B12, care sunt legate de tulburări precum osteoporoza, anemia și demența. Gastrita atrofică crește riscul de cancer gastric de 90 de ori.

Simptomele unui stomac anacid
Un stomac anacid poate provoca o varietate de simptome nespecifice care pot fi similare cu cele ale arsurilor la stomac. Alte simptome includ o senzație de presiune în stomac, dureri de stomac sau gaze și eructații în timpul și după mese. Cu toate acestea, în multe cazuri, un stomac anacidic este aproape asimptomatic sau simptomele sunt greu de identificat ca fiind neobișnuite, în special dacă afecțiunea a persistat.

Stomac hiperacid și refluxul acid

Hiperaciditatea stomacului rezultă din secreția de acid gastric mai mare decât în mod normal. În acest caz, pH-ul stomacului este extrem de scăzut în permanență, iar secreția de acid gastric este ridicată.

Riscuri asociate cu un stomac hiperacid
Secreția excesivă de acid gastric prezintă un risc deosebit de ridicat atunci când este asociată cu disconfortul de reflux gastroesofagian sau refluxul acid, adică atunci când conținutul stomacului se întoarce în sus în esofag și în gură. Spre deosebire de cea a stomacului, membrana mucoasă a esofagului nu este rezistentă la acid, iar conținutul gastric hiperacid al stomacului care urcă poate provoca leziuni grave.

Simptomele stomacului hiperacid
De obicei, un stomac hiperacid provoacă simptome doar atunci când este asociat cu refluxul acid. În acest caz, conținutul foarte acid al stomacului urcă spre esofag, provocând arsuri la stomac (arsuri esofagiene). Simptomele apar adesea la ingerarea anumitor tipuri de alimente și noaptea, deoarece conținutul stomacului poate urca mai ușor în esofag atunci când se stă întins.

Hiperaciditatea stomacului crește riscul de ulcer peptic și, atunci când este combinată cu un posibil reflux acid, poate provoca leziuni ale mucoasei esofagiene.

Cancerul gastric și acetaldehida

Ce este cancerul gastric?
Cancerul gastric sau de stomac este o afecțiune frecventă care poate rămâne asimptomatică pentru perioade lungi de timp. Numai în Finlanda, există aproape 1.000 de cazuri diagnosticate de cancer gastric. Cancerul gastric se referă la formele de cancer care se dezvoltă din glandele din mucoasa interioară a stomacului.

Cancerul gastric este o cauză frecventă de deces, deoarece are o rată de supraviețuire scăzută în comparație cu alte tipuri de cancer. Stomacul este o cavitate mare în care o tumoare canceroasă poate crește semnificativ în dimensiuni înainte de a deveni simptomatică. Prognosticul pentru cancerul de stomac depinde de gradul de răspândire al acestuia atunci când este detectat.

Riscuri asociate cu cancerul gastric
Un stomac cu aciditate scăzută sau fără aciditate este un factor de risc semnificativ pentru cancerul gastric. Purtăm miliarde de bacterii și microbi în mod natural în gură, care se deplasează în stomac prin salivă. Acești microbi îndeplinesc sarcini cruciale în digestie. Un stomac sănătos conține întotdeauna acid gastric care elimină bacteriile care intră.

Într-un stomac anacidic, acest strat acid de protecție se pierde și bacteriile sunt lăsate libere să se dezvolte în stomac. Odată ajunse în stomac, acestea pot fermenta alcoolul din alimente în acetaldehidă, care a fost clasificată de OMS drept substanță cancerigenă.

În cazul în care atât mucoasa superioară, cât și cea inferioară a stomacului sunt distruse, riscul de cancer gastric crește de până la 90 de ori față de o persoană cu secreție normală de acid gastric.

O infecție cu Helicobacter pylori poate provoca, de asemenea, un stomac anacid. La aproximativ 10-20 la sută dintre pacienții cu H. pylori, infecția duce la apariția, de-a lungul anilor, a ulcerației peptice sau duodenale și crește riscul de cancer gastric cu un factor de 2-6.
Ulcerul peptic și gastrectomia parțială prezintă, de asemenea, un risc crescut de cancer gastric. Riscul de cancer gastric crește odată cu vârsta.

Infecția cu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori cauzează o inflamație a mucoasei stomacale cunoscută sub numele de gastrită cronică, care poate rămâne stabilă ani de zile sau poate evolua spre atrofia mucoasei gastrice (gastrită atrofică).

Ce este o infecție cu H. pylori?
Infecțiile cu H. pylori sunt frecvente, deși sunt în continuă scădere în țările occidentale, pe măsură ce standardele de igienă se îmbunătățesc. Infecția este de obicei dobândită în copilărie.

În prezent, aproximativ 15-20% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani sunt infectate. Un sfert dintre cei cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani și peste jumătate dintre persoanele cu vârste de peste 70 de ani sunt purtătoare ale bacteriei. În țările dezvoltate, 80% sunt infectate de această bacterie, iar în China, cifra ajunge la 90%.

H. pylori poate provoca în sine cancer. De asemenea, poate distruge mucoasa stomacală, expunând astfel stomacul la substanțe cancerigene.

Riscuri asociate cu H. pylori
Bacteria produce în mod eficient acetaldehidă din alcoolul conținut în alimente. Acetaldehida a fost clasificată de OMS ca substanță cancerigenă.

Simptomele H. pylori
Infecția este, de obicei, asimptomatică. La unele persoane, aceasta poate provoca o inflamație a mucoasei stomacale care poate duce la un risc crescut de ulcer peptic. S-a suspectat că H. pylori poate provoca, de asemenea, disconfort abdominal superior și la pacienții fără ulcer peptic. Cu toate acestea, această legătură nu a fost încă demonstrată în mod clar. O inflamație a mucoasei stomacale cauzată de H. pylori poate rămâne stabilă timp de ani de zile sau poate face ca stomacul să își piardă încet o parte sau toată aciditatea. Un stomac anacid este un factor de risc semnificativ în cazul cancerului gastric.

Pentru diagnosticarea H. pylori se folosesc mai multe metode de testare. Testul GastroPanel este o modalitate ușoară de a verifica dacă există o infecție cu H. pylori și de a testa sănătatea stomacului dumneavoastră și nivelul de secreție de acid gastric.

H. pylori crește riscul de ulcer peptic și cancer gastric.

Persoane ce consuma alcool

Pentru a intelege mai bine cum este afectat ficatul la persoanele care consuma alcool, trebuie sa intelegem dinamica metabolica a alcoolului. Cea mai mare parte din alcoolul ingerat, in forma acuta sau cronica, este metabolizata in ficat. Calea majora pentru metabolismul alcoolului face apel la o enzima numita alcool-dehidrogenza (ADH). Aceasta enzima transforma etanolul intr-o substanta numita acetaldehida, printr-un proces chimic numit oxidare. Acetaldehida este, de fapt, compusul cu potential toxic pentru organism, chiar si in concentratii foarte scazute. Daca o persoana consuma alcool, acetaldehida nu poate fi neutralizata in timp util si este responsabila de risc de cancer gastric si de starile de mahmureala.